Τετάρτη, 24 Οκτώβριος 2018 12:51

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η γιόγκα είναι ένας ευχάριστος και διασκεδαστικός τρόπος μέσα από τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν πλήθος δεξιοτήτων. Πρόκειται για μία τεχνική η οποία επιτρέπει στα παιδιά να αλληλεπιδρούν με τόσο με τους ενήλικες όσο και με τους συνομιλήκους τους με ένα παιχνιδιάρικο και μη ανταγωνιστικό τρόπο. Τα τελευταία χρόνια η γιόγκα χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα τόσο σε τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά όσο και σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. 
 
  Κάποιες από τις στάσεις που καλούνται τα παιδιά να υιοθετήσουν κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος γιόγκα είναι οι ακόλουθες:
 
 1.Η στάση του δέντρου: το παιδί στέκεται όρθιο με το ένα πόδι να πατά στο έδαφος και με το άλλο πόδι λυγισμένο να ακουμπά στο πέλμα ή στο μηρό. Τα χέρια τοποθετούνται τεντωμένα πάνω από το κεφάλι ή στο πλάι στο ύψος των ώμων. 
Για να μπορέσει να επιτευχθεί η συγκεκριμένη στάση το αιθουσαίο σύστημα του παιδιού καταβάλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να διατηρηθεί η όρθια θέση (ενίσχυση ισορροπίας και μονοποδικής στήριξης).
 
 2.Η στάση του σκύλου: το παιδί βρίσκεται μπρούμητα στο πάτωμα, στηρίζεται στις παλάμες του και στα δάκτυλα των ποδιών του. 
Η στάση αυτή προσφέρει έντονα ιδιοδεκτικά ερεθίσματα δεδομένου ότι το βάρος του σώματος μεταφέρεται στα άνω και στα κάτω άκρα. 
 
 3.Η στάση της βάρκας: το παιδί είναι ξαπλωμένο ανάσκελα στο πάτωμα. Τα πόδια του είναι τεντωμένα και τα σηκώνει ώστε να σχηματίσουν γωνία ενενήντα μοιρών με τον κορμό. Σταδιακά το παιδί ανασηκώνει τον κορμό του έχοντας τα χέρια του τεντωμένα. Το παιδί ανασηκώνει τον κορμό του μέχρι τα χέρια του να βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά των μηρών του.
Η στάση αυτή συμβάλει στην βελτίωση του στασικού ελέγχου.
 
 4.Η στάση του παιδιού: το παιδί είναι ξαπλωμένο μπρούμητα στο πάτωμα. Σταδιακά λυγίζει τα γόνατά του κα τεντώνει τα χέρια του. 
Η στάση αυτή προσφέρει ιδιοδεκτικά ερεθίσματα και βοηθά το πιαδί να ηρεμήσει.
  
  Τα οφέλη της γιογκα σε παιδιά είναι τα ακόλουθα:
 
συμβάλει στην ανάπτυξη της αδρής κίνησης καθώς και στο συντοσισμό των άνω και κάτω άκρων: μέσα από την εξάσκηση παρατηρείται βελτίωση σε όλες τις επιμέρους δεξιότητες αδρού συντονισμού όπως στην ισορροπία, στη μονοποδική στήριξη και στο στασικό έλεγχο.
 
ενισχύει την δύναμη και την ευελιξία του σώματος
 
ενισχύει τη συγκέντρωση: τα παιδιά καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να κατορθώσουν να ολοκληρώσουν τις επιμέρους στάσεις που τους παρουσιάζονται. Κατά συνέπεια παρατηρείται μία σταδιακή αύξηση της συγκέντρωσης
 
συμβάλλει στη πειθαρχία: για να ολοκληρώσουν τις στάσεις που τους παρουσιάζονται πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες
 
αυξάνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών: όπως ειπώθηκε παραπάνω τα παιδιά προσπαθούν αρκετά ώστε να επιτύχουν τις στάσεις που τους παρουσιάζονται. Αναμφίβολα ειδικά στην αρχή, η γιογκα είναι αρκετα απαιτητική για τα παιδιά. Με το πέρασμα, όμως, του χρόνου οι επιδεικνυόμενες στάσεις επιτυγχάνονται με μεγαλύτερη ευκολία. Έτσι το παιδί αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
 
είναι ένα τρόπος διασκέδασης