Τρίτη, 10 Σεπτέμβριος 2019 18:38

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Πρώτη μέρα στο σχολείο! Κάποιοι το ζουν για πρώτη φορά, κάποιοι άλλοι το ξαναζούν, είναι... Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ! Ισως τελικά να μην είναι μόνο για τα παιδιά μίαμέρα που με το χτύπημα του κουδουνιού σημαίνει και το τέλος της ανεμελιάςτου καλοκαιριού, αλλά μαζί ακολουθούν και οι γονείς. Λίγες ώρες μόνο πριν, πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν και να κάνουνευκολότερο το έργο των μικρών μας φίλων ξεκινώντας τη σχολική τους χρονιάήρεμη και χωρίς άγχος;Δεν υπάρχει κάποια συνταγή που να απαλλάσσει από άγχος και ανησυχία αλλά σίγουρα υπάρχουν συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν:

 Οργάνωση του παιδικού δωματίου. Ιδιαίτερα αν το παιδί σαςπηγαίνει για πρώτη φορά σχολείο σημαντική θα είναι η αλλαγή τουνηπιακού δωματίου σε ένα δωμάτιο περισσότερο σχολικό, που θατο ακολουθήσει για τα επόμενα χρόνια και θα το διευκολύνει στοκαθημερινό του διάβασμα. Η ύπαρξη χρώματος στο γραφείο καιένας μικρός πίνακας με μαρκαδόρους κάνει το διάβασμαπερισσότερο παιχνίδι. Για όσους δεν είναι η πρώτη χρονιά σχολείου,ένα καλό ξεκαθάρισμα από παλιά βιβλία και τετράδια βοηθάει να
υποδεχτούν τα νέα και να μην υπάρχει σύγχυση παλιών και νέωνστη βιβλιοθήκη.

 Φτιάξτε τους τη διάθεση! Οπως θα έχετε καταλάβει η αντίδρασημας για τα πράγματα που συμβαίνουν στα παιδιά παίζεικαθοριστικό ρόλο και στη δική τους αντίδραση. Φτιάξτε λοιπόν έναιδιαίτερο πρωινό για την πρώτη μέρα στο σχολείο και αφιερώστεχρόνο να συζητήσετε για πράγματα που ξέρετε ότι θα κάνουν ταπαιδιά σας χαρούμενα, π.χ. «σήμερα θα ξαναδείς όλους τους φίλουςσου μετά από καιρό» ή «θα παίξεις πάλι ωραία αθλήματα στηγυμναστική και στο διάλειμμα»

 Διδάξτε τους καλές συνήθειες! Το να φτιάχνει την τσάντα του από τοβράδυ μπορεί να ακούγεται ασήμαντο ή κουραστικό αλλά ησημασία του είναι τεράστια. Με αυτόν τον τρόπο δε θα ξυπνάει μετο άγχος μην ξεχάσει τίποτα ή τελικώς ξεχνώντας βιβλία καιασκήσεις. Ο πρωινός χρόνος θα είναι ποιοτικότερος για ένα καλόγεύμα, το οποίο αποτελεί επίσης μία ακόμα καλή συνήθεια!

 Δημιουργήστε αναμνήσεις! Βγάλτε φωτογραφίες από αυτή τησημαντική μέρα των παιδιών και δείτε αυτές που βγάλατεπροηγούμενες χρονιές.

 Τέλος, κάντε όνειρα και βάλτε στόχους για τη φετινή χρονιά! Αφούβρουν τα παιδιά τα όνειρα και τους στόχους δείξτε του ταμονοπάτια για να μπορέσουν να τα καταφέρουν κάνοντας ένα μικρόβήμα τη φορά!Υ.Γ. Μην ξεχνάτε η στήριξή μας σε όλο αυτό τον αγώνα των παιδιών πολλέςφορές είναι και το μόνο που μας ζητάνε και χρειάζονται! Καλή σχολική χρονιά σε όλους!

Η Ειδική Παιδαγωγός, 

Βασιλική Κομπούρα